Türkiye’de pek çok şirketin tam anlamıyla kavrayamadığı bir bileşen olan Sosyal Sorumluluk  temelde markanın bir birey olarak yaşadığı toplumda öncelik olarak hassasiyetlere dikkat çekmeyi ve bu süreçte  çözüm bekleyen problemlere farkındalık yaratmaya çalışıyoruz,  bu değerde kültürel alt yapımızı oluşturan zenginliklerimizin içinde bir değer katma noktasında adımladığımız KYZİKOS antik kentinin 2500 yıllık tarihini gün yüzüne çıkarma çalışmalarını  2006 den beri sponsor firma olmanın gururunu taşıyoruz…

      Bu değere sahip olduğumuz yerden bir tarihçe değinmeden geçmeyelim.

Balıkesir’in Erdek ilçesinde bulunan ve 2 bin 500 yıllık tarihi geçmişe sahip olan Kyzikos Antik Kenti’nde bu yıl 11.si yapılan kazı çalışmaları başladı. Kyzikos, Avrupa seyyahlar tarafından dünyanın 8.harikası olarak nitelendiriliyordu.

Doç. Dr. Nurettin Koçhan, tapınağın 116 metre olan en uzun kenarının 2010 yılında ortaya çıkarıldığını, tapınağın batı arka kısmında kazı çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Buradaki çalışmalar bittikten sonra tapınağın yan kuzey kısmı açılmış olacak. Koçhan, tapınağın zaman içinde depremler ve insan eliyle büyük tahribata uğradığını, mermer eserlerin yakıldığını ve etrafına küp şeklinde kuru tahıl depolarının yerleştirildiğini kaydetti. Daha sonra bu bölge, Hıristiyanlık dönemine ve Orta Çağ’a kadar mezarlık olarak kullanılmış ve Orta Çağ’a ait bazı yapılar eklenmiş. Kazı ekibi yapıların ortaya çıkarılması için çalışmalara devam edecek.

KYZIKOS ANTİK KENTİ

Kyzikos antik kenti, Balıkesir’in Erdek ilçesi sınırları içinde, antik dönemde Ayı Adası (Arktonnessos) olarak anılan Kapıdağı Yarımadası’nın ana kara ile birleştiği kıstağın güney ucuna yakın kısmında yer almaktadır. Marma Denizi’nde üç doğal limana sahip ve stratejik açıdan hem anakara, hem de Kapıdağı’nı kontrol edebilecek konumdadır.

Mitolojiye göre kentin kurucusu olarak kabul edilen Kral Kyzikos’un Thrak Kralı Eusorsos’un soyundan geldiğinin kabul edilmesi de kent halkının Thrak kökenli olduğu görüşünü desteklemektedir.

Kyzikos tarihi, araştırmacılar tarafından Miletos kolonisi olmasıyla başlatılır. Bu da yaklaşık MÖ 8.-7.yüzyıl civarlarına dek gelir.

Antik yazarların çoğunun adından söz ettiği kent hakkındaki ilk incelemeler 1431 ve 1444 yıllarında Anconalı Cyriacus tarafından başlatılmıştır. Daha sonra, 19. Ve 20.yüzyıllarda bilimsel çalışmalar başlamıştır. Sistemli ilk arkeolojik çalışma ise, 1988 yılında burada yüzey araştırmasına başlayan, Prof.Dr. Abdullah YAYLALI tarafından 1989-1996 yılları arasında yapılan kazı çalışmalarıdır. 2006 yılında ise Doç. Dr. Nurettin KOÇHAN başkanlığında kazılara başlanmış ve halen devam etmektedir.

  

Kyzikos Antik Kenti’nde 11 yıldır devam eden kazı çalışmalarında; mermer aslan başlı su olukları, tapınağa ait tam boyutta mermer çatı kiremidi (105x85 cm), sütün tamburları (çap: 2 m 25 cm), Pithos denilen topraktan küp şeklinde erzak deposu, Kyzikos paraları, Kral başı, içinde 10 kişinin hediyeleriyle birlikte gömülü lahit mezar, mezar hakkında bilgi veren yazılı taş, Roma dönemine ait çıkarılan en büyük sütün başı (1 m 90 cm çap, 2,5 m yükseklik ve 20 tona yakın ağırlık) ve kireç elde etmek için tarihi eserlerin yakıldığı 2 kireç kuyusu ortaya çıkartıldı.